2011. szeptember 21., szerda

ÉLETRITMUSOK

Nemzetiségek a környező településeken

 A nemzetiségi kultúrák a mai Magyarországon is szinte mindenütt jelen vannak, hatásuk, örökségük igen jelentős.

Nógrád megyében három jelentősebb számú kisebbség él: a szlovák nemzetiségűek számát 8–10 ezer főre, a német nemzetiségűek számát 2–3 ezer főre, a cigányság lélekszámát 30–35 ezer főre becsüljük..

Településünk lakóinak legnagyobb része a szlovák nemzetiséget vallja magáénak. Ma is ápoljuk hagyományainkat, tisztelettel gondolunk őseinkre, továbbvisszük a több száz éves kulturális örökséget.
Szlovák nemzetiségűek által lakott falvak Nógrád megyében: Nógrád, Rétság, Bánk, Felsőpetény, Ősagárd, Alsópetény, Nézsa, Galgaguta, Nógrádsáp, Vanyarc, Erdőkürt, Egyházasdengeleg, Szügy, Lucfalva, Sámsonháza, Bokor, Terény… 





Népviselet

Az 1600-as évek második felétől származnak azok az írásos dokumentumok amelyek először tesznek említést a palócságról.
A palócok lakta mintegy másfélszáz település főként az Északi-középhegység lábainál, mindenekelőtt Nógrád megye területén található.
A palócság elsősorban tájnyelvi sajátosságai és néprajzi értékei (viselet, hagyomány, szokás) alapján különböztethető meg más magyar ajkú népcsoporttól.
A palócság kulturális ismertetőjegyei között előkelő helyen említjük a népviseletet. 





A palóc női ruházkodás a rövidszoknyás viseletek közé sorolható. Alsó- és felsőruháikat kendervászonból készítették, hétköznapokon pendelyt, kötényt és félinget (ingváll), ez utóbbi fölé nyakbavaló kendőt kötöttek, amelyek alapanyagát a kékfestő, klott, kasmír, élénk színű, rojtos szélű selyem képezte. A lányok haját "varkocsba" fonták, az asszonyokét kontyba tekerték. A fejviselet - amelyet csipkével, szalaggal, gyönggyel, hímzéssel dekorált főkötő jelentett- rendkívül változatos volt. Ahogy idősödtek az asszonyok, úgy egyszerűsödött díszítés, valamint az élénk színeket fokozatosan a tompák váltották föl.
Ünnepeken a nagylányok akár 12 erősen kikeményített alsószoknyát is felvettek. A kor előrehaladtával egyre kevesebb lett az alsószoknyák száma.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.